Aveti un tatuaj si ati ajuns la concluzia ca era mai bne fara el, sua nu va mai reprezinta si vreti sa il inlaturati? Daca regretati decizia luata cu ceva timp in urma trebuie sa stiti ca exista si metode prin care tatuajul poate fi eliminat de pe piele. Desigur, eliminarea lui nu este la fel de simpla cum fost obinerea lui.
Exista cateva contraindicatii ale procesului de eliminare a unui tatuaj:
- tendinta de a forma cheloid, cicatrici sau hipertrofii tegumentare;
- tendinta de hipo sau hiperpigmentare;
- leziuni pe suprafata zonei tatuate;
- prezenta negilor sau alunitelor pe suprafata tatuajului;
- diabet necontrolat;
- boli autoimune (lupus, sclerodermie);
- sarcina
Metode de eliminare a tatuajelor
1. Creme care distrug pigmentul - tatuajul devine mai deschis la culoare, se estompeaza si in timp dispare. Este o medota noua si relativ ieftina, nedureroasa si care nu lasa urme sau leziuni ireversibile la nivelul pielii pe care se aplica.
2. Dermabraziunea - cu ajutorul unui fascicul de micro-particulele antiseptice de cristale de cornidon se inlatura stratul de suprafata si cel mijlociu care contine pigmentul tatuajului. Dupa ce au atins si indepartat tesutul tinta, particulele sunt aspirate printr-un tub cu vacuum. Uneori zona tatuata este inghetata inainte de dermabraziune pentru a reduce o eventuala sangerare. Se face sub anastezie locala, uneori pot aparea sangerari usoare, iar costul depinde de suprafata zonei ce trebuie tratata.
3. Laser - metoda se bazeaza pe modificarea brusca a intensitatii radiatiilor si a duratei expunerii tatuajului, rezultatul fiind distrugerea particulelor de pigment care sunt apoi eliminate de sistemul fagocitar. Tipul de laser folosit depinde de culoarea predominanta a tatuajului. Cele albastre, negre sau rosii dispar mai repede, pe cand cele verzi au nevoie de un tratament mai indelungat. Uneori sunt necesare mai multe sedinte pana la indepartarea completa a tatuajului. Este cea mai populara metoda, insa trebuie sa stiti ca tratamentul cu laser poate produce vatamari ale pielii, pot aparea ulceratii si uneori poate lasa cicatrici.
4. Lumina pulsatila - metoda foloseste pulsatii ale luminii (nu laser), care disloca pigmentul, iar sistemul imunitar il va elimina. Desi este un tratament nedureros, un dezavantaj al acestei metode este faptul ca anumite persoane cu pielea mai inchisa la culoare pot ramane cu hipo sau hiperpigmentari dupa tratament.
5. Excizia este indepartarea zonei tatuate prin procedee chirurgicale urmata de sutura tesuturilor inconjuratoare. Daca tatuajul acopera o suprafata mai mar este necesar sa se faca mai multe interventii succesive. Mai exista o metoda radicala de ndepartare a tatuajului, si anume expandarea tisulara ce consta in introducerea sub piele a unui balon ce va fi umflat gradual intr-o perioada mai indelungata. Pielea se intinde si cand atinge dimensiunile corespunzatoare balonul este scos si excesul de pile este inlaturat iar odata cu acesta si tegumentul inconjurator este suturat.