Istoria Tatuajului

Istoria Tatuajului

istoria_tatuajului_400Tatuajul era candva considerat a fi specific doar punkerilor, puscariasilor si celor rebeli, dar in prezent este privit ca un "accesoriu" la moda, pe care foarte multe persone il au sau si-l doresc. Cu toate acestea, exista destul de multe informatii foarte putin cunoscute despre ceea ce se poate numi arta de pe corp.


1. Tatuajele dateaza de acum peste 5.000 de ani

Cel mai vechi tatuaj uman descoperit pana acum este pe o mumie care are 5.300 de ani - Oetzi, cunoscut si ca Omul Gheturilor -, care este si cea mai veche din cele identificate pana in prezent. Triburile antice foloseau tatuajele pentru a insemna evenimente si lucruri importante din viata, precum mariajul, barbatia, credinta si dragostea. Tatuajele de pe Oetzi s-ar putea sa fi avut scopuri terapeutice.

Fiecare societate avea o metoda diferita de a le realiza, iar cerneala era facuta de regula din materie animala si vegetala. Inuitii foloseau un obiect ascutit inmuiat in cerneala, iar membrii poporului maori din Noua Zeelanda utilizau unele unelte cu ajutorul carora taiau lemnul.

Un maestru in tatuaje isi petrecea intreaga viata invatand despre acest procedeu - obiecte ascutite, ace, roci sau alte unelte care erau folosite pentru a pregati pielea sa accepte cerneala. Fara echipamentul modern, realizarea tatuajelor era mult mai dureroasa si necesita mai mult timp.


2. Arta tatuajelor se invata in ani de antrenament

Pentru a invata sa colorezi pielea intr-un anume model este nevoie si de ani de antrenament, iar in vremuri antice realizarea tatuajelor era un fel de profesie sacra, potrivit unor cercetatori din cadrul Universitatii din Michigan.

Artistii moderni incep de jos de cele mai multe ori, ca si in alte meserii. In primul an de studiu, cei mai multi probabil nici nu ating un client, ci invata cum sa curete echipamentul corespunzator, cum sa se protejeze pe ei si cum sa-i protejeze pe clienti de agenti patogeni care se transmit prin sange, precum si alte reguli de igiena.

3. Unii "tatuatori" au chiar diplome in design grafic

Inainte ca tatuajele sa cunoasca o popularitate mare, in 1960, multe persoane care realizau tatuaje nu reuseau sa respecte regulile de sanatate si siguranta. Aceste persoane probabil nu se pregateau cat si cum trebuie. In prezent insa, aceasta profesie este luata mult mai in serios, iar unii practicanti au chiar diplome in design grafic.

4. Tatuajele penetreaza doar 3-5 straturi de piele

Spre deosebire de hartie sau panza, pielea nu este uniforma in culoare, textura sau grosime. Un artist bun va invata sa tatueze cicatrice, mici denivelari, pete sau alte imperfectiuni ale pielii. Tatuajele penetreaza doar 3-5 straturi de piele, iar cei care le realizeaza le fac mai mult dupa ce simt, fara sa vada prea clar ce lucreaza din cauza sangelui, a cernelii si a echipamentului.

5. Multi oameni sunt alergici la cerneala rosie

Daca nuanta pielii tale se schimba atunci cand porti o bijuterie ieftina, atunci s-ar putea sa fii alergic la nichel, aceasta iritatie fiind cea mai comuna forma de dermatita alergica de contact. Iar cand cerneala rosie este inserata sub piele pentru realizarea unui tatuaj, problemele se complica daca persoana este alergica.

Mai exact, cerneala poate provoca umflaturi care se vindeca greu, iar unii oameni au chiar reactii alergice severe. Prin urmare, este mai bine sa fie facute verificari si de doua ori pentru o posibila alergie, inainte de a incepe un tatuaj cu cerneala rosie.