Indepartarea tatuajelor s-a facut cu diverse instrumente de-a lungul istoriei tatuajelor. Desi tatuajele sunt considerate permanente, uneori pot fi eliminate, total sau partial, cu tratamente. Costul si durerea indepartarii tatuajelor sunt in general mai mari decat costul si durerea efectuarii lor. Unele jurisdictii platesc pentru indepartarea voluntara a tatuajelor gastilor.
Inainte de metoda cu laser se foloseau diverse metode: zgarierea pielii, spalarea pielii cu sare, aplicare de nitrogen si excizie, care cateodata mai e folosita impreuna cu grefle pentru tatuaje mai mari. Indepartarea tatuajelor cu laser, initial s-a facut cu laser cu lungimi de unde continue, iar mai tarziu cu lasere Q, care au iesit pe piata la inceputul anilor '90. Astazi, "indepartarea tatuajului cu laser" se refera, in general, la indepartarea pigmetului tatauajului cu lasere Q. De obicei, ceelurile de culoare neagră si cele inchise la culoare pot fi eliminate mai bine.
Cauzele indepartarii tatuajelor
In Statele Unite, aproximativ 16% din persoanele cu tatuaje regreta ca si le-au facut. Conform unui sondaj facut in 2008, cel mai des intalnite motive de regret sunt: "eram prea tanar cand mi-am facut tatuajul", "e permanent", "sunt marcat pe viata", si "nu imi place". Un alt studiu mai vechi arata ca 19% dintre britanicii cu tatuaje regreta ca si-au facut tatuaj, la fel ca 11% dintre italienii tatuati. Interventii de indepartare a tatuajelor s-au facut in 1996 si 2006, si a provocat mai multe introspectii. Acesti pacienti, in general si-au facut tatuajele in adolescenta si mai mult de jumatate erau femei. Dupa 10 ani, viata pacientilor s-a schimbat, si mai mult de jumatate dintre pacienti se plangeau ca sunt rusinati. Un loc de munca nou, probleme cu imbracamintea si un eveniment special in viata lor (nunta, divort, copil) au fost deasemenea enuntate ca si cauze.
Acoperirea(cover-up)
Unele persoane opteaza in a-si acoperi un tatuaj nedorit cu unul nou. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de "cover-up"(acoperire). Un "cover-up" poate face vechiul tatuaj complet invizibil, desi acest lucru depinde in mare masura de marimea, stilul, culorile si tehnicile folosite in tatuajul vechi. Unele magazine si artisti folosesc masinarii de scoatere a tatuajelor cu laser pentru a indeparta sau a mai deschide tatuajele nedorite si a le acoperi mai usor cu noul tatuaj. Deoarece tatuajul cu ceealaeste translucent, acoperirea unui tatuaj vechi necesita tonuri de culoare mai inchise pentru a reusi ascunderea celui vechi.
Metode
Indepartarea tatuajelor se realizeaza cel mai des folosind lasere care reactioneaza cu ceeala din tatuaj, si o face sa se elimine. Ceeala "stricata" este apoi absorbita de corp, simuland disparitia odata cu timpul sau prin expunerea la soare. Totipigmentii tatuajelor au un spectru specific de absorbtie a luminii. Un tatuaj cu laser trebuie sa poata emite energie adecvata prin intermediul absorbtiei spectrului pigmentului cu scopul de a oferi o tratare efectiva. Anumiti pigmenti, ca si galbenul, verdele si ceeala fluorescenta sunt mai greu de tratat decat culorile inchise sau albastrul. Acesti pigmenti sunt mai greu de tratat pentru ca ei au spectre de absorbtie care se incadreaza in afara sau pe marginea spectrelor de emisie disponibile in respectivul aparat cu laser de indepartare a tatuajului.
Indepartarea tatuajului cu laser poate necesita mai multe sedinte, chiar si pentru un tatuaj mic, si poate avea ca rezultat o cicatrizare permanenta. O marca de ceeala, InfinitInk, a fost creeata pentru a usura indepartarea tatuajului cu un singur tratament cu laser. Noile Lasere Q comutate creeaza rar cicatrici, si oricum sunt folosite doar dupa ce se face o anestezie. Sunt recunoscute cinci tipuri de tatuaje: amatoare, profesionale, cosmetice, medicale si traumatice (sau naturale). Zonele cu piele sensibila e mai probabil sa ramana cicatrizate decat zonele mai putin sensibile. Sunt cateva tipuri de lasere Q comutate si fiecare este eficient la eliminarea diverselor game de culori din spectrum. Laserele aparute dupa 2006 fuizeaza mai multe lungimi de unda si pot trata cu succes o gama mult mai larga de pigmenti de tatuaje decat anterioarele lasere Q comutate.