Tatuajele lezeaza pielea, ceea ce inseamna ca riscurile pe care le presupun pentru sanatate implica aparitia de infectii si alte complicatii. Riscuri specifice efectuarii tatuajelor pot fi
- reactiile alergice la vopselurile folosite pentru tatuarea corporala (in special nuantele de rosu, verde, galben si albastru) pot provoca reactii alergice cutanare, precum eruptiile insotite de prurit (mancarimi) in zona asupra careia s-a actionat. Aceste reactii pot sa se manifeste chiar si dupa mai multi ani de la efectuarea tatuajului.
- infectiile cutanate incizia superficiala a pielii realizata prin tatuare poate cauza infectii cutanate, dupa aparitia inrosirii zonei, inflamatiei si secretiilor purulente, simptome frecvente dupa tatuare.
- alte probleme dermatologice - trauma suferita de piele pe fondul tatuarii poate sa conduca la formarea de granuloame (umflaturi) sau cheloide (regiuni ridicate ale pielii, aparute in urma dezvoltarii excesive a tesutului cicatricial).
- boli transmise pe cale sangvina in cazul in care instrumentele folosite pentru tatuare sunt contaminate cu sange infectat, ele pot conduce la contactarea de boli cu transmitere sangvina, precum tetanosul, hepatita B si C, HIVSIDA etc.
- compromiterea analizelor RMN - in anumite cazuri rare, tatuajele pot produce umflaturi sau senzatii de arsura in zonele pe care sunt efectuate, deci pot compromite rezultatele analizelor de tip RMN. Cerneala tatuajelor poate afecta si calitatea imaginilor obtinute.