Tatuajele afecteaza pielea de unde rezulta si riscurile pe care le presupune pentru sanatate si care implica aparitia infectiilor si altor complicatii. Printre riscurile la care te supui atunci cand iti faci un tatuaj, chiar daca acest este facut la un salon de tatuaje, se numara:
Tatuajele lezeaza pielea, ceea ce inseamna ca riscurile pe care le presupun pentru sanatate implica aparitia de infectii si alte complicatii. Riscuri specifice efectuarii tatuajelor pot fi
- reactiile alergice la vopselurile folosite pentru tatuarea corporala (in special nuantele de rosu, verde, galben si albastru) pot provoca reactii alergice cutanare, precum eruptiile insotite de prurit (mancarimi) in zona asupra careia s-a actionat. Aceste reactii pot sa se manifeste chiar si dupa mai multi ani de la efectuarea tatuajului, unele saloane de tatuaje folosesc teste pentru a vedea daca sunteti alergic la anumite vopseluri si substante.
- infectiile cutanate incizia superficiala a pielii realizata prin tatuare poate cauza infectii cutanate, dupa aparitia inrosirii zonei, inflamatiei si secretiilor purulente, simptome frecvente dupa tatuare.
- alte probleme dermatologice - trauma suferita de piele pe fondul tatuarii poate sa conduca la formarea de granuloame (umflaturi) sau cheloide (regiuni ridicate ale pielii, aparute in urma dezvoltarii excesive a tesutului cicatricial).
- boli transmise pe cale sangvina in cazul in care instrumentele folosite pentru tatuare sunt contaminate cu sange infectat, ele pot conduce la contactarea de boli cu transmitere sangvina, precum tetanosul, hepatita B si C, HIVSIDA etc.
- compromiterea analizelor RMN - in anumite cazuri rare, tatuajele pot produce umflaturi sau senzatii de arsura in zonele pe care sunt efectuate, deci pot compromite rezultatele analizelor de tip RMN. Cerneala tatuajelor poate afecta si calitatea imaginilor obtinute.
Precautii obligatorii in efectuarea unui tatuaj
Pentru reducerea potentialelor riscuri pentru sanatate implicate de efectuarea unui tatuaj, asigurati-va ca respectati urmatoarele precautii
- apelati la un salon de tatuaje reputat cu personal specializat in efectuarea de tatuaje, care detine toate licentele si autorizatiile de functionare pentru furnizarea acestui serviciu.
- asigurati-va ca profesionistul din salonul de tatuaje care va asista isi spala bine mainile inainte de procedura si poarta manusi chirurgicale de unica folosinta.
- verificati daca instrumentele folosite in salonul de tatuaje sunt scoase in ambalaje vidate; cerneala si celelalte recipiente folosite trebuie sa fie si ele noi.
- urmariti daca specialistul din salonul de tatuaje detine un sterilizator pentru instrumentele care nu sunt de unica folosinta, inclusiv manerele mobilierului, masa pe care lucreaza si grupurile sanitare utilizate.
Exista o serie de precautii si in procesul de ingrijire si asistare a vindecarii rapide a tatuajului, de care este important sa tineti cont:
- indepartati bandajul dupa 24 de ore si aplicati un unguent cu antibiotic peste tatuaj, pana la vindecarea completa a ranii.
- mentineti zona tatuata curata in permanenta, tamponand-o cu bandaj steril inmuiat in apa si sapun; in timpul dusului, evitati contactul direct dintre jetul de apa si tatuajul nevindecat.
- hidratati regiunea tatuata cu o crema emolienta, prin aplicari zilnice repetate.
- evitati expunerea tatuajului la soare timp de cateva saptamani de la efectuarea acestuia.
- nu inotati in piscine, jacuzzi, rauri, lacuri si alte bazine cu apa, pana cand tatuajul nu se vindeca in mod complet.
- alegeti cu grija hainele pe care le purtati, evitandu-le pe cele care se muleaza pe regiunea corporala tatuata.
Timp de 2 sapatamani de la tatuare incercati sa nu smulgeti coaja care se formeaza pe suprafata tatuajului pentru ca puteti creste rescul de aparitie a infectiilor.